Voiko luovuutta oppia? Tämä on kysymys, jota käsittelen tässä blogitekstissäni. Alkuun on ehkä hyvä kerrata, mitä luovuus itse asiassa onkaan, mutta tekstin loppua kohti uskon vastanneeni otsikon kysymykseen omasta näkökulmastani.
Mitä luovuus on?
Usein luovuus myös mielletään vain taiteelliseen työskentelyyn, kuten esimerkiksi kirjoittamiseen, tanssiin ja kuvataiteisiin. Luovuutta tarvitaan kuitenkin myös paljon muuhun, kuten ihan jokapäiväiseen arkielämään ja sellaiseenkin työhön, johon luovuutta ei usein mielletä. Itse olen työskennellyt välillä myös varastotöissä ja olikin pienoinen ahaa-elämys, kuinka paljon siinäkin työssä voi käyttää halutessaan luovuutta. Ei ole ollut vain kerta tai kaksi, kun olen käyttänyt luovuuttani kehittääkseni uusia tapoja tehdä asioita, näin yhtenä esimerkkinä.
Mutta mitä luovuus sitten on? Luovuus on ennen kaikkea tapa tehdä asioita uudella tavalla. Tällä tavalla luovuutta ajatellessa se laajenee myös taiteellisen työskentelyn ulkopuolelle. En aliarvioi taiteen tekemistä (onhan taiteellinen työskentely myös oma rakkauteni), mutta haluan nostaa esiin myös tämän toisen puolen.
Luovuus on myös tapa tehdä asioita uudella tavalla. Se on uusien näkökulmien etsimistä. Luovuus on innovatiivisuutta ja sitä, että uskaltaa sanoa kyllä uusille ideoille. Näitä seikkoja tarkastellessa on itse asiassa hyvinkin selvää, että tietenkin luovuutta voi oppia, sitä voi aina kehittää eteenpäin.
Jokainen on luova
Sinänsähän tekstin otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä se antaa pienesti virheellisen käsityksen siitä, että voisi olla tila, ettei olisi luova ollenkaan. Näinhän asia ei koskaan ole, sillä jokainen meistä on luova, jokainen omalla tavallamme. Aivan jokaisessa meissä on luovuutta vaikka kuinka paljon, mutta joskus se tuntuu hautautuneen jonnekin todella syvälle piiloon.
Luovuus ei myöskään ilmene vain taiteen tekemisenä, vaan esimerkiksi arjen innovatiivisuutena. Luovuus on myös tärkeä osa työelämää ja joskus voi olla hyvä pysähtyä tarkastelemaan omaa työtään ja huomata, kuinka paljon luovuutta käyttääkään työpäiviensä aikana.
Tässä olisikin sinulle pieni haaste: Tarkkaile yhden päivän ajan omaa arkeasi ja työskentelyäsi. Voit vaikka kirjoittaa ylös asioita, joissa käytit luovuutta, mutta myös niitä asioita, joita voisi olla hyvä tarkastella uudella tavalla.
Voiko luovuutta oppia?
Vastaus otsikon kysymykseen on lyhyt ja ytimekäs: Tietenkin voi!
Luovuus on kuin mikä tahansa muukin taito. Sitä voi kehittää ja aina voi oppia jotain uutta. Joskus siihen kuitenkin saattaa tarvita ulkopuolista apua, mutta tämä mahdollisuus kannattaa aina hyödyntää! Olen omassa työssäni nähnyt useaan otteeseen, kuinka jonkun luovuus on lähtenyt uuteen kukoistukseen tai kuinka joku on saanut aivan uusia näkökulmia omaan työskentelyynsä. Olen opettanut luovaa kirjoittamista ikäihmisille ja sanataidetta alakoululaisille. Molempien ryhmien kanssa on ollut useita hetkiä, jolloin on ollut upeaa huomata, kuinka joku on oppinut jotain uutta, saanut itselleen jotain uutta, ja mitä se on saanut myöhemmin aikaan. Kyse ei ole siitä, että korostaisin tässä omaa erinomaisuuttani opettajana, vaan siitä, että joskus sitä tarvitsee pienesti ulkopuolista apua, jotta oppii taas katsomaan asioita uudella tavalla.
Luovuutta voi oppia ulkopuolisen avun kautta. Sitä voi oppia tekemällä itse tietoisesti jotain asian eteen. Ja tässä se salaisuus piileekin: Luovuutta oppii vain tekemällä. Luovuus kehittyy vain tekemällä. Jos vain istumme paikallamme tekemättä mitään, vain odottaen, että jotain tapahtuisi, ei luultavasti tapahdu yhtään mitään. Harvoin luovuus vyöryy yllemme aivan tyhjästä, vaan se vaatii myös meiltä aktiivista toimimista. Että teemme sen kehittämisen eteen jotain ja tuo oma aktiivinen toimiminen onkin avain luovuuden porttien avaamiseen.
Kokeile jotain uutta
En halua väittää, että tästä eteenpäin sinun tulee käydä verkkokursseja luovuudesta, palkata ulkopuolinen valmentaja (vaikka mielelläni itse siinä sinua autankin!) ja tehdä töitä kaksin käsin ja taukoamatta ollaksesi aina vähän luovempi.
Ensinnäkin haluan muistuttaa, että kelpaat jo nyt sellaisena kuin olet, olet ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet. Mutta jos haluat olla edes hieman luovempi, se myös vaatii omaa aktiivista toimintaa. Ainakin sen ensimmäisen askeleen ottamista. Tuo ensimmäinen askel voi tänään olla se, että tarkastelet arjessasi tai työssäsi yhtä asiaa uudesta näkökulmasta. Tai että teet jonkin asian aivan uudella tavalla. Luovuutta voi oppia lukemalla aiheesta, katsomalla muiden tapoja toimia, mutta ennen kaikkea opit luovemmaksi yksinkertaisesti sillä, että teet jotain. En halua sanoa, että täytyy tehdä enemmän tai että täytyisi olla tehokkaampi työskentelyssään, koska en miellä näitä asioita luovuuteen.
Kokeile jotain uutta, sano kyllä uusille ideoille, tarkastele asioita uudesta näkökulmasta. Ja jos kaipaat ulkopuolisen apua luovuutesi herättelemiseen, niin autan sinua mielelläni! Ota yhteyttä niin voimme keskustella asioista enemmän.