Jos minun pitäisi antaa vinkkejä aloittelevalle kirjoittajalle, ne olisivat tässä:
- Lue.
- Kirjoita.
- Pyydä palautetta.
- Myönnä, ettet osaa vielä kaikkea.
- Usko kuitenkin siihen, mitä teet.
- Toistetaan jokainen kohta uudestaan ja uudestaan.
Ohje on lyhyt ja ytimekäs, mutta avaan tässä tekstissäni hieman jokaista osa-aluetta enemmän.
Lue
Kirjoittaminen lähtee lukemisesta. Lue paljon erilaisia tekstejä. Painotus sanalla erilaisia. Vaikka unelmanasi olisi kirjoittaa joskus vielä romaani, kannattaa sinun lukea myös runoja, esseitä, tietokirjallisuutta, aivan kaikkea.
Miksi puhun niin paljon lukemisesta? Vastaus on hyvin yksinkertainen. Lukeminen kehittää sanavarastoamme, se rikastuttaa omaa kerrontaamme, se antaa uusia ideoita ja ajatuksia omaan kirjoittamiseemme. Tarkoituksena ei todellakaan ole kopioda jonkun menestysromaanin kieliasua ja juonikulkua, vaan sinun on löydettävä oma tarinasi, joka kertoa ja oma tyylisi, jolla sen kerrot. Mutta kaikki se, mitä luet, mitä opiskelet tallentuu alitajuntaasi ja materiaaliksi myöhempää varten, jota saatat vielä joskus hyödyntää.
Kirjoita
Tämä on hyvin oleellinen ja ehkä kaikista itsestäänselvin ohje kun puhutaan kirjoittamisesta. Kirjoita, kirjoita ja kirjoita. Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla, se on hyvin yksinkertaista.
Sinulla on ehkä lahjoja kirjoittamiseen, mutta teksti ei kuitenkaan synny ilman, että kirjoitat. Oma ilmaisusi kehittyy vain kirjoittamalla. Eikä kyse ole vain siitä, että kirjoitat vain sitä suurta romaanikäsikirjoitustasi, vaan että kirjoitat aivan kaikkea. Lainaa kirjastosta oppaita, joissa on kirjoitusharjoituksia, etsi kirjoitusharjoituksia netistä (niitä kyllä löytyy) ja kirjoita kaikkea mahdollista, jopa sellaista, mikä ei ole ehkä ihan ominta tyyliäsi.
Kaikki, mitä kirjoitat ei välttämättä tai todennäköisesti tule olemaan suuren romaanisi materiaalia, mutta niiden joukosta voit aina löytää uutta materiaalia, upeita virkkeitä, uusia ilmaisuja, joita hyödyntää myöhemmin. Se kaikki rikastuttaa omaa tekstiäsi ja vie sinua aina eteenpäin.
Pyydä palautetta
Palautteen pyytäminen ja sen saaminen on yksi kirjoittamisen kulmakivistä. Voit tietenkin kirjoittaa omassa ylhäisessä yksinäisyydessäsi, mutta uskallan väittää, että palautteen saaminen tekstistäsi on sinulle elintärkeää.
Kirjoittaessa jossain vaiheessa sokeudut omalle tekstillesi, se on fakta. Kirjoittaessa saattaa sokeutua jo ihan vain kirjoitusvirheilleenkin, mutta koko tekstilleen ylipäätään. Joskus sitä saattaa alkaa kuvitella oman tekstinsä hipovan täydellisyyttä eikä enää huomaa niitä kohtia, joissa teksti saattaakin hieman ontua.
Palaute kehittää siis kirjoittamistasi eteenpäin. Hyvin annettu rakentava palaute on kirjoittajalle elintärkeää. Huomaa, ettet hyödy kovinkaan paljoa kehuista, joissa teksti ylistetään maasta taivaaseen. Enemmän saat irti siitä, jos joku kertoo rehellisen palautteen tekstistä, osoittaa kohdat, jotka kaipaavat parannusta ja kertoo kuitenkin myös sen, mitä hyvää tekstissä on.
Toisen antama palaute ei ole yksi ainoa totuus, mutta se kannattaa ottaa avoimesti vastaan ja katsoa voisiko siinä olla jotain perää. Kannattaa antaa rakentavalle palautteelle mahdollisuus ja ottaa neuvoista myös kiinni ja jopa muokata omaa tekstiään sen pohjalta.
Myönnä, ettet osaa vielä kaikkea
Tämä ehkä kuuluu osittain yhteen edellisen kanssa. Palautetta pyytäessä ja sitä saadessa on hyvä myöntää, ettet osaa vielä kaikkea. Jos kuvittelet olevasi kirjoittajana jo valmis (pieni juonipaljastus: kirjoittajana et ole koskaan valmis!) et luultavasti ota vastaan myöskään rakentavaa palautetta etkä edes yritä kehittyä.
Väitän, että usko omaan “erinomaisuuteen” on yksi kirjoittamisen suurimmista esteistä. Tai se estää kehittymisen. On parempi myöntää, etten todellakaan osaa vielä kaikkea, että voin aina kehittyä kirjoittajana, sillä silloin olemme enemmän avoimia maailmalle ympärillämme ja löydämme aina uusia tapoja luovia eteenpäin, myös kirjoittajina.
Oma keskeneräisyys on myös hyvä polttoaine eteenpäin menemiselle. Halu kehittyä ja tulla paremmaksi antaa puhtia tehdä töitä sen eteen. (Mutta tärkeää on muistaa, ettei tarvitse olla täydellinen, riittävän hyvä on se, mikä riittää.)
Usko kuitenkin siihen, mitä teet
Olen kirjoittanut paljon keskeneräisyydestä. Siitä, ettei pidä ajatella itsestään liikoja, pitää myöntää, ettei osaa ja niin edespäin. Siksi haluan viimeisenä kohtana painottaa sitä, kuinka tärkeää on kuitenkin uskoa siihen, mitä teet.
Jos istun tietokoneen ääreen ajatellen, etten osaa yhtään mitään, ei minusta ole mihinkään eikä tästä nyt koskaan tule yhtään mitään, niin luultavasti olen aivan oikeassa. Tuolla asenteella olen jo päättänyt, ettei tästä tule mitään enkä sen myötä edes yritä kunnolla. Jos asenteeni taas on toisenlainen, tuloksetkin voivat olla toisenlaisia. En ehkä ole valmis kirjoittaja, mutta uskon, että minusta on siihen missä kenestä tahansa muustakin. Olen saanut kritiikkiä teksteistäni, mutta hei, voin aina tulla paremmaksi ja näyttää, että kyllä minä osaan.
Se, että uskoo itseensä ei tarkoita sitä, että ajattelisi olevansa jotenkin suurenmoisen erinomainen. Itseensä uskominen tarkoittaa tervettä itsetuntoa; sitä, että näkee oman arvonsa ja omat kykynsä ja osaa myös arvostaa niitä. Ja itseään.
Et ehkä osaa vielä kaikkea, mutta olet matkalla ja voit aina oppia uutta ja kehittyä. Itseensä uskominen ei ole itsekeskeisyyttä tai itserakkautta, vaan itsensä näkemistä oikein silmin. Sitä, että tietää riittävänsä ja olevansa aina aivan tarpeeksi hyvä.
Toistetaan
Tämä ei ole kaava, joka mennään kerran läpi, vaan tämä on elämän pituinen matka, jossa ei olla koskaan perillä. Kirjoittajana kukaan ei ole koskaan valmis ja vuodet myös muuttavat meitä. Olisi hassua jos olisimme kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä sama henkilö kuin nyt olemme, ja olisi outoa jos kirjoittaisimme aina samalla tavalla.
Elämä on kliseisesti matka, mutta sama pätee myös kirjoittamiseen. Et tule koskaan valmiiksi, mutta voit aina kehittyä ja sitä toivottavasti jokainen kirjoittaja haluaa. Siis: Lue, kirjoita, pyydä palautetta, myönnä ettet osaa vielä kaikkea, mutta ennen kaikkea usko siihen mitä teet. Sillä se on suurin voima, joka sinua vie eteenpäin.
Kaipaatko palautetta tekstistäsi? Katso voisiko palautepalveluni palvella sinun tarpeitasi.
Sinua voisi myös kiinnostaa: Kirjoittamisen viisi suurinta haastetta.